Announcement

3 articles, 2016-03-20 12:01
 1  NEON frames wimpole estate with mirrored scenes

at the wimpole estate, NEON has installed a series of structures that frame views of the landscape and pay homage to landscape architect capability brown. 2016-03-20 09:30 2KB www.designboom.com

 2  State Changes: Marvin Lin on Vicky Chow and Tristan Perich’s 1-Bit World

For Sound Horizon 2016, our series of free in-gallery music performances, we’ve invited critic and Tiny Mix Tapes editor Marvin Lin to share his perspective on each installment of this three-part p... 2016-03-20 07:11 967Bytes blogs.walkerart.org

 3  SPF:architects designs double stick residence in california

the home is a rational arrangement of spaces, both private and public, organized to create an environment filled with natural light and expansive views. 2016-03-20 06:15 1KB www.designboom.com

Articles

3 articles, 2016-03-20 12:01

 

 1 

NEON frames wimpole estate with mirrored scenes

on the picturesque grounds of the wimpole estate in cambridgeshire, london-based design studio NEON has installed a series of structures that frame views of the picturesque landscape. the artwork ‘scene: a new way of looking’ pays homage to english landscape architect capability brown, and celebrates the 300th anniversary of his birth. NEON has created nine, three meter high structures — a hybrid of an easel and viewing glass — to encourage visitors to explore the capability brown-designed setting at wimpole. the proposed journey around the estate follows in the footsteps of amabel, a member of the 18th century yorke family who made the new parkland at wimpole the subject of her art.
the series of installations is set on the grounds of the wimpole estate in cambridgeshire
situated on the corners of the structures are mirrors, cut in various geometric shapes and sizes. these viewing windows reference a portable drawing aid called a ‘claude glass’, popularized in the 18th and 19th centuries by landscape artists and tourists to frame a view. the user held it in their hand at eye level and turned their back on the scene they wished to see, which was reflected in the glass. NEON’s over-sized edition works in the same way — each device captures a different element of the environment and allows visitors to discover the individual features that make up the whole landscape. various tints have been applied to the mirrors that transform the view in the same manner as a claude glass would have done.
the project forms parts of trust new art, the national trust’s program connecting people to places through contemporary arts, and is match-funded by arts council england.
NEON has installed a series of structures that frame views of the landscape
each device captures a different element of the surrounding environment
the mirrors have been cut in various geometric shapes and sizes
visitors turn their back on the scene they wish to see
a portion of the landscape is reflected in the mirrored panel
a triangular mirror frames the setting in a surprising way
various tints have been applied to the mirrors that transform the view
the structure has been designed as a hybrid of an easel and viewing glass
visitors discover the individual features that make up the whole landscape

 

 2 

State Changes: Marvin Lin on Vicky Chow and Tristan Perich’s 1-Bit World

For Sound Horizon 2016, our series of free in-gallery music performances, we’ve invited critic and Tiny Mix Tapes editor Marvin Lin to share his perspective on each installment of this three-part program. Following his February piece on Mary Halvorson, he turns to Vicky Chow and Tristan Perich, whose works Surface Image and Observations will be performed March 24. The series concludes April 28 […]

 

 3 

SPF:architects designs double stick residence in california

california based studio pali fekete architects were commissioned to design and construct a single family residence located on a hillside overlooking the los angeles basin. the plot is within an existing development, with strict regulations restricting any building to no more than 14 feet above grade.
the resulting single story house, titled ‘double stick’, is a rational arrangement of spaces, both private and public, that utilizes rules to create an environment filled with natural light and expansive views. equal bays of rooms are set on either side of a central running corridor that leads directly through the structure to the south facing back yard. here, a 25 foot cantilevered trellis provides privacy for the patio and pool from neighbors further up the hill. the exterior is clad with anodized aluminum slats held in place with a high strength tape developed by 3M; fitting, as the client is an executive of the company.
designboom has received this project from our DIY submissions  feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.


Total 3 articles.
Created at 2016-03-20 12:01